Kulcsszavak
 
- hypervisor 
- guest 
- host server 
- hardware 
- software 
- központi menedzsment 
- storage 
- vékonykliens 
- blade 
- cloud-computing 
 
Rövid ismertető magyarul
 
 
Napjaink egyik informatikai sláger témája a virtualizáció. Segítségével a korábban a hardver és a szoftver közötti erős, gyakran előnytelen 1-1 kapcsolat megszüntethető, egy hypervizornak nevezett köztes eszköz segítségével, így egy hardveren több operációs rendszer példány is futtathatóvá válik, egymástól teljesen elszigetelten. Ezzel a lépéssel növelhető az erőforrás kihasználtság, az energia hatékonyság. A használatban lévő szerver hardverek száma drasztikusan csökkenthető. Rövidebb idő szükséges az újabb szoftver környezetek kialakítására, mert egy újabb operációs rendszer üzembehelyezése nem jár szükségszerűen együtt egy újabb hardver beszerzésével. 
 
A virtualizációnak jelenleg két vállfaját különböztethetjük meg. 
- A szerver virtualizáció a már előrehaladottabb állapotban lévő változat. Ennek keretében az informatikai infrastruktúra szerver elemeinek virtualizációja történik meg. Általában a virtualizációs folyamatokban ez az első lépés. 
- A második lépés a desktopok virtualizációja, a szerver virtualizációra alapozva a korábban PC-ken futtatott operációs rendszer példányok is a központba helyezhetők, ezzel kiaknázva a virtualizáció minden előnyét. A felhasználók egy egyszerű végberendezésről, távolról érhetik el a központi desktop rendszert.
 
Short summary
 
 
Platform virtualization is performed on a given hardware platform by host software (a control program), which creates a simulated computer environment, a virtual machine, for its guest software. 
The guest software is not limited to user applications; many hosts allow the execution of complete operating systems. The guest software executes as if it were running directly on the physical hardware, with several notable caveats. 
Access to physical system resources (such as the network access, display, keyboard, and disk storage) is generally managed at a more restrictive level than the processor and system-memory. 
Guests are often restricted from accessing specific peripheral devices, or may be limited to a subset of the device's native capabilities, depending on the hardware access policy implemented by the virtualization host. (from Wikipedia) 
 
Infobox
 
 
- tudta-e Ön, hogy a hagyományos x86-os hardverek erőforrás kihasználtsága átlagosan 10-15%, ez a virtualizációs technológia használatával az egészséges 70%-os szintre emelhető? 
- tudta-e Ön, hogy a világ virtualizált alkalmazásainak 89%-a VMware platformon fut? 
- tudta-e Ön, hogy a VMware az első generációs szerver virtualizációs platformját 2001-ben jelentette meg? 
- tudta-e Ön, hogy a világon 2 másodpercenként történik egy Vmotion művelet? 
 
Gartner Magic quadrant
 
Virtualization Gartner
 
 
Díjak
 
 
Néhány, a VMWare által elnyert díj: 
- a Computer Reseller News a VMware vSphere 4-t választotta a 2009-es év virtualizációs termékének 
- a BladeSystems Insight a VMWare-t választotta a legjobb Blade Based Solution terméknek virtualizácó témakörben 
- az InformationWeek a VMware vSphere 4-et választotta a 2009-es évben a legjobbnak Cloud Computing and Virtualization kategóriában 
- az InfoWorld a VMware-et választotta a legjobbnak Server Virtualization kategóriában
 
Kérdések, melyek segíthetnek eldönteni, hogy teljeskörű védelemmel rendelkezik-e a hálózata
 
 
- az Ön hálózatában a szerverek minimum 50%-os kihasználtsággal működnek? 
- képes az Ön által használt virtualizációs megoldás szabad átjárást biztosítani a virtualizált és fizikai gépek között? 
- képes az Ön által használt virtualizációs megoldás központi menedzsmentre? 
- képes az Ön által használt virtualizációs megoldás magas rendelkezésre állásra? 
- az Ön által használt virtualizációs megoldás támogatja a Cloud-computing-ot? 
- az Ön által használt virtualizációs megoldás támogatja a Windows, a Linux, a Mac, a Unix rendszereket is?
 
Általunk forgalmazott megoldások
 
Citrix XenServer - open-source platform, mellyel privát és publikus hálózaton található szerverek virtualizációja és mendzsmentje is megoldható
Oracle virtualizációs platform - teljeskörű virtualizációs megoldás, mely mind kis-, mind nagyvállalati környezetben megoldásokat kínál
VMWare virtualizációs platform - teljeskörű virtualizációs megoldás, mely mind kis-, mind nagyvállalati környezetben megoldásokat kínál
 
Kapcsolódó gyártók

CitrixVMWare